Do czego służą pasteryzatory natryskowe?
Produkcja żywności to działalność obarczona wielką odpowiedzialnością. W końcu – jakość i właściwości jedzenia ma ogromne znaczenie dla zdrowia spożywających je osób. Dlatego w branży spożywczej wykorzystuje się różnego rodzaju metody zabezpieczania produktów przed zepsuciem i zachowania ich przydatności. Jednym z takich rozwiązań są pasteryzatory natryskowe. Do czego one służą?
Czym jest pasteryzacja?
Aby zrozumieć znaczenie pasteryzatorów natryskowych warto wcześniej zrozumieć na czym polega pasteryzacja. W najogólniejszych znaczeniu jest to proces konserwacji żywności poprzez zamknięcie go w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. butelce lub puszce, następnie podgrzanie do wysokiej temperatury. Połączenie tych czynników – hermetyzacja i ogrzania – powoduje wyniszczenie lub zahamowanie rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych takich jak bakterie, znajdujących się w produkcie. To powoduje przedłużenie przydatności do spożycia produktu – dopóki opakowanie pozostanie szczelnie zamknięte, produkt zachowują świeżość przez wiele miesięcy. Jednocześnie pasteryzacja nie powoduje zmiany w smaku, strukturze oraz właściwościach odżywczych pokarmu.
Czym jest pasteryzator natryskowy?
Pasteryzator natryskowy to urządzenie do pasteryzowania żywności zamkniętej w opakowaniach – np. butelkach i puszkach – metodą natryskową, a więc poprzez polewanie ich strumieniami gorącej wody pod wysokim ciśnieniem. Taka metoda działania ma wiele zalet takich jak:
wysoka skuteczność – pasteryzacja tą metodą pozwala na długi czas zabezpieczyć żywność przed zepsuciem,
wydajność – średnio wynosi ona nawet kilka tysięcy produktów na godzinę,
oszczędność – natryska pozwala zminimalizować zużycie wody i energii,
łatwość obsługi – pasteryzatory wyposażane są często w sterowanie komputerowe, które pozwala precyzyjnie dobrać odpowiednie parametry pracy.
Pasteryzatory wykonywane są ze stali nierdzewnej i innych trwałych materiałów, dlatego kontakt z wilgocią nie ma wpływu na ich sprawność. Wysokiej jakości urządzenia tego rodzaju znajdziemy w ofercie firmy Eco-Constructions.
Gdzie znajdują zastosowanie pasteryzatory natryskowe?
Pasteryzatory natryskowe to rozwiązanie, które sprawdzi się bardzo dobrze w wielu różnych branżach. Przy ich pomocy można przeprowadzać konserwację produktów takich jak napoje (np. soki i piwa), przetwory owocowe i warzywne (np. konserwowe warzywa, dżemy) oraz przetwory mięsne i rybne (np. wędliny i ryby w puszce).
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana