Jak ustawiać optymalny cykl pracy sterowników do mleczarstwa?

Dzisiejsze zakłady przetwórstwa mlecznego to przedsiębiorstwa pełne zaawansowanych maszyn połączonych ze sobą w ciągi. Aby uzyskać optymalną wydajność i niezawodność produkcji konieczne jest skonfigurowanie pracy całego zakładu. Manualne dozowanie czy sterowanie urządzeniami jest nieopłacalne – w zamian stosuje się zaawansowane sterowniki UMS i MCH. Dlaczego są tak popularne w branży mleczarskiej i jak je dopasować do własnych potrzeb?
Samodzielna konfiguracja sterowników do mleczarstwa
Kluczem do indywidualnego zaprogramowania sterowników mleczarskich jest sięgnięcie po odpowiedni produkt. Powinien on mieć funkcję wyboru programów spośród dostępnych fabrycznie i możliwość stworzenia cykli pracy według samodzielnych wskazówek. Przykładem takich rozwiązań technologicznych jest oferta firmy MAKOT z Wieliczki produkującej sterowniki do zakładów mleczarskich. Są to urządzenia w pełni programowalne, dlatego każdy Nabywca może je dopasować do charakteru pracy zakładu.
Jak przeprowadza się programowanie sterowników do mleczarstwa?
Jeśli masz już za sobą wybór właściwych urządzeń pora na przejście do indywidualnego programowania. Sterowniki UMS i MCH posiadają wbudowane programy fabryczne oraz kilka wolnych slotów na stworzenie własnych konfiguracji. Przed procesem instalacyjnym warto upewnić się, czy żaden ze wbudowanych programów nie odpowiada charakterystyce urządzeń zainstalowanych w zakładzie. Programując sterownik UMS należy przejść do ustawień o symbolu EdPr. Istnieje możliwość wyboru czasu trwania cyklu sterującego w trybie od 1 sekundy do 99 minut. Każdy taki cykl stanowi jedną sekwencję, których w ogólnym programie może być maksymalnie 100. To pozwala na dopasowanie sterownika do indywidualnej potrzeby działania. Inny parametr konieczny do ustawienia to pora dnia i dokładna godzina. Sterownik może dozować detergenty lub planować włączanie mieszalnika o dowolnie wybranej godzinie. Prawidłowa konfiguracja sterowników UMS i MCH do zarządzania parkiem maszynowym mleczarni wpływa na oszczędności czasu i środków finansowych. Poza tym przedsiębiorstwo zawsze zapewnia klientom dostęp do produktu o takich samych właściwościach i jakości, dzięki przechowywaniu go i obróbce w niezmiennych warunkach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Chudyba & Partners Paweł Chudyba
Cukiernicze wyroby - produkcja, hurt woj. śląskie43-300 Bielsko-Biała, 11 Listopada 10A
-
Elma Zakład produkcyjno-handlowy Eleonora Urbanowicz
Spożywcze artykuły - produkcja, hurt woj. pomorskie81-198 Mosty, Wałowa 11
-
Kazak Poland sp. z o.o.
Kawa, herbata - produkcja, hurt woj. śląskie43-300 Bielsko-Biała, Towarowa 26
-
Silesia Flavours Polska
Produkcja spożywcza - artykuły, dodatki woj. mazowieckie00-807 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 92