Jakie gazy stosuje się w procesach pakowania?
Pakowanie jest procesem, który ma na celu nie tylko odmierzenie określonej ilości sprzedawanego wyrobu, ale także jego ochronę przed wpływem czynników zewnętrznych mogących doprowadzić do powstania różnego rodzaju uszkodzeń. Służy ono także uatrakcyjnieniu zawartości i przekazaniu istotnych informacji o właściwościach oraz sposobie wykorzystania, a w przypadku produktów żywnościowych jest również niezawodną metodą na przedłużenie trwałości.
Co daje stosowanie gazów przy pakowaniu?
Sprzedaż produktów żywnościowych wymaga stosowania rozwiązań, które pozwolą na zabezpieczenie ich przed szybkim psuciem się, a także wpłyną korzystnie na wygląd mimo długiego przechowywania. Skuteczną metodą na zwiększanie trwałości i atrakcyjności żywności jest pakowanie jej w atmosferze ochronnej, czyli MAP (Modified Atmosphere Packaging). Polega ona na usunięciu z wnętrza opakowania powietrza i zastąpieniu go odpowiednio dobraną mieszaniną innych gazów. Ma to na celu przede wszystkim pozbycie się nadmiaru tlenu, którego obecność umożliwia przyspieszony rozwój mikroorganizmów – zwłaszcza bakterii, ale także grzybów pleśniowych. Stosowanymi substancjami jest przede wszystkim dwutlenek węgla zmieszany w odpowiednich proporcjach z azotem lub tlenem, będącymi podstawowymi gazami do pakowania. W Warszawie ich dystrybucją zajmuje się firma ImtechGaz.
Gazy do pakowania i ich charakterystyka
Stosowany przy pakowaniu MAP dwutlenek węgla wpływa hamująco na wzrost mikroorganizmów – przede wszystkim bakterii tlenowych oraz grzybów pleśniowych, powodując obniżenie pH. Jego udział zależy od rodzaju produktu i waha się od 50% w przypadku mięsa drobiowego do około 5% przy pakowaniu owoców. Nadmiar dwutlenku węgla może być jednak niekorzystny ze względu na jego działanie zakwaszające. Dość szybko ulega on też rozpuszczeniu w tłuszczach i wodzie. Jako uzupełnienie wykorzystuje się azot przydatny do wypełniania opakowań, w przypadku produktów suchych może stanowić nawet 100% atmosfery. Przy części produktów np. czerwonym mięsie używa się też tlenu poprawiającego kolor dzięki procesowi natlenienia mioglobiny. Niekiedy korzysta się także z argonu, wodoru lub helu. Sprzedażą gazów do pakowania zajmuje się ImtechGaz z Warszawy, będący dystrybutorem gazów technicznych, w tym spawalniczych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana